Sjaak Pach vaarvakantie
Sinds 2008 ga ik met een leuke bootreis mee.Toevallig vertelde Rick Baars dat hij elk jaar met een bootreis vakantie ging voor jongeren.Toen hebben we informatie opgezocht over de Stichting Sjaak Pach.In het begin twijfelde ik van zal ik wel mee gaan.Jeremy zou eerst met me mee gaan, maar toen hij ineens niet ging ben ik toch maar wel mee gegaan.Ik lag bij Rick Baars op de kamer en heb met hem een leuke vaarvakantie mee mogen maken.Rick Baars heb ik op rolstoel hockey leren kennen. Ondanks hij voor Ajax is kan ik het heel goed met hem overweg.In begin was ik erg verlegen op de vaar vakantie maar Rick betrok mij overal bij.Ging ik ergens apart staan nam hij de groep wel mee naar mij toe.Rick heb mij laten zien wat lol maken is en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Rick heeft me wel in de nacht flink laten schikken. Ik viel eigenlijk net in slaap toen hoorde ik ineens een apparaat piepen In onze kamer.Ik riep Rick Baars voor de zekerheid even maar hij antwoordde niet.Ik twijfelde geen moment en belde om hulp en heb verschillende keren hulp moeten roepen.Uiteindelijk werd Rick wakker en hij raakte een klein beetje in paniek. Wat ik het ergste vond dat erg lang duurde maar natuurlijk waren er meerdere die op de bel hadden gedrukt, uiteindelijk kwam er hulp.En het bleek dat de beademing van Rick storing had dus moest hij zijn dag beademing hebben.Maar dan moest Rick de hele nacht wakker blijven.Ik weet nog hoe moe ik de volgende dag was.Maar ik heb wel zijn leven gered en daar ben ik trots op!Ondanks dit nare geval met Rick heb ik heel erg genoten van deze mooie vaar vakantie. Zolang het kan zal ik mee blijven gaan met deze vaarvakantie van Sjaak Pach Stichting.
Voor meer informatie over Sjaak Pach vaarvakantie kunt u vinden op: www.pachstichting.nl
Wat doen ze?
De vakanties worden georganiseerd gedurende de zomermaanden. Het reisplan wordt per jaar vastgesteld. De vakantie is steeds van zondag tot en met vrijdag. Op zondag worden de deelnemers/sters aan boord verwacht. Elke dag wordt er gevaren en aangelegd bij een leuke plaats waar de deelnemers/sters van boord kunnen met hun begeleiding. Aan land worden een puzzeltocht, een vossenjacht of iets dergelijks georganiseerd. 's Avonds is er veelal een swingende Disco-avond ter kennismaking, een bingo-avond en op donderdag een bonte avond met play back show waar ieder aan kan deelnemen.
Het ondstaan van de stichting.
Elk jaar weer kunnen we rekenen op een grote groep vrijwilligers die er zorg voor dragen dat alle deelnemers een geweldige vakantieweek hebben. Een deelnemer wordt gedurende de hele week begeleidt door één vaste vrijwilliger.
Vakantie voor het Lichamelijk Gehandicapte Kind. Initiatiefnemer was de Heldenaar Sjaak Pach. Hij bemerkte dat een vakantie voor een rolstoelgebonden kind vele problemen met zich meebracht. Door allerlei acties wist hij het benodigde bedrag bijeen te brengen en in de zomer van 1982 vertrok hij voor de eerste maal op vakantie met 40 lichamelijk gehandicapte kinderen. het werd een succesvolle vakantie. Door de enorme inzet van Sjaak pach en zijn medewerkers konden er sindsdien elk jaar weer enkele vakantiereizen georganiseerd worden. In de loop der jaren hebben honderden lichamelijk gehandicapte kinderen en jongeren genoten van een onvergetelijke vakantie. In het najaar van 1989 overleed Sjaak Pach.
Ter ere van zijn werk en zijn onvermoeibare inzet, werd besloten de naam van de stichting te wijzigen in Sjaak Pach Stichting, Vakantie voor het lichamelijk gehandicapte kind. Onder deze nieuwe naam worden elk jaar vaarvakanties georganiseerd.
Waar varen we mee?
Vanaf 2003 varen we met een nieuwe boot, die dezefde naam heeft als de vorige, de Prins WIllem Alexander.
25 ruime twee persoonshutten met voor de bewoners zijn geplaatst op het hoofddek. Deze hutten zijn ingericht met, elektrische hoog-laagbedden met verstelbare bodem, televisie, huistelefoon, zusterbel, voldoende kastruimte en een wastafel. Elke hut heeft een eigen klimaatregeling waarmee de verwarming en de airconditioning geregeld kan worden.
Op de televisie zijn niet alleen, via een satelliet verbinding, alle Nederlandse kanalen te zien maar ook, via het interne tv systeem, de gebeurtenissen in de grote salon, de GPS gegevens vanuit de stuurhut en het uitzicht op het water voor het schip. Dus lekker wakker worden en vanuit het bed kijken waar de kapitein naar toe vaart.
Met de lift, die groot genoeg voor een bed is, kan men buiten op het bovendek komen. Op dit dek is een serre en een zonneluifel. Ook is hier het terras voor de zon genieters.
In de receptie en in het verpleegkantoor zijn belpanelen geplaatst en hier komen ook de oproep signalen uit de toiletten en badkamers binnen.
Voor de begeleiding zijn 23 tweepersoonshutten met, huistelefoon, radio, wekker, kledingkasten, en een toilet /douche ruimte beschikbaar.
Voor de dokter is er een poli aanwezig. Een wasserij staat ter beschikking van de begeleiding. Er is ook een moederkruik voor de gasten.
De kapitein en de bemanning dragen zorg voor de technische kant van de vakantie,
zoals het varen, aanmeren en het uitleggen van de loopplanken.
Naast de grote salon voor de bewoners met een bar, sterrenhemel, groot tv scherm en toneelverlichting is er een personeelssalon met bar en muziekcomputer en een kleine salon voor familie ontvangst van de gasten.
Wie betaald de rijs?
Schenkingen, donaties en (bedrijfs)sponsoring vormen de grootste basis voor bekostiging van de reis. Met uw hulp kunnen we jaarlijks 40 gehandicapte jongeren zo'n onvergetelijke vaarvakantie aanbieden. Wilt u ons sponsoren of wilt u donateur worden?? Ons rekeningummer vindt u op de secretariaatspagina. Wilt u hieromtrent eerst meer informatie? Wij staan open voor alle vragen.
Het bestuur en enkele vrijwilligers zijn gedurende het hele jaar in de weer om het benodigde geld voor de vaarvakantie bijeen te krijgen. Gelukkig kunnen we rekenen op een trouwe groep donateurs die ons jaarlijks financieel ondersteunen. Ook worden we financieel ondersteund vanuit het bedrijfsleven en de Koninklijke Marine kunnen we al jaren tot ons trouwe sponsoren rekenen.
Toch blijft het elk jaar weer een grote klus om de eindjes aan elkaar te knopen. Een week varen met 40 gehandicapte deelnemers kost plusminus € 35.000,-. Zowel het hele bestuur als de begeleidersgroep, arts, verpleegkundige, etc. werken kosteloos aan deze week mee. De meesten moeten voor deze vaarweek eigen vakantiedagen opnemen. Uit het feit dat onze vrijwilligersgroep zo trouw is, blijkt hoe leuk zo'n vaarvakantie is.
Wie helpen ons?
De Vrijwilligers
Op vakantie gaan met gehandicapten vergt een intensieve begeleiding. Er gaan per reis zo'n 50 vrijwilligers mee. Elke deelnemer/ster krijgt een eigen begeleid(st)er die de gehele week de verzorging op zich neemt. Tevens zijn er aan boord verschillende teams aanwezig die zorg dragen voor een optimale begeleiding en verzorging. Zo zijn er:
- een medisch team (bestaande uit o.a. een verpleegkundige en een fysiotherapeut);
- een keuken- en zaal team. Zij verzorgen de heerlijke en verantwoorde maaltijden;
- een nachtdienst. Zij zorgen de hele week voor de nodige hulp 's nachts;
- een recreatieteam. Zij staan garant voor een leuk recreatief programma.
Wie kan er mee?
De deelnemer
De vaarvakantie's zijn voor een specifieke doelgroep. Wanneer je als deelnemer wilt meedoen aan een vaarvakantie moet je op alle volgende vragen Ja kunnen antwoorden.
- Ben je tussen de 8 en 25 jaar oud?
- Ben je rolstoelgebonden?
- Heb je zin in een vakantieweek met 40 andere gehandicapte jongeren uit het hele land?
- Voor meer informatie www.sjaakpach.nl
Reactie plaatsen
Reacties